Alla medverkande i antologin

 

ALLIS

ALLIS RUTH, tidigare Ruth Alice, är scenkonstnär och poet, en veteran inom poetry slam och Sveriges bästa improvisationspoet 2014. Hon är född 1982, utbildad journalist och samhällsvetare och ett gränsbarn mellan Sverige och Finland och nationalism och uni- versalism. Som medlem i nätverket Artister för miljön verkar hon för att med kulturens hjälp höja medvetenheten bland barn och vuxna om att allt är förnyelsebar kraft, inuti oss och utanför. Hon förutspår en underhållbar framtid med plats för underverk, då vi förstår att samhället finns inuti oss och världen går bortom vår världsbild. (Fotograf: Lars Magnusson)

 

Alva Snis SigtryggssonALVA SNIS SIGTRYGGSSON är miljöaktivist och journaliststudent. Engagerad i Fältbiologerna sedan 2009 och har tidigare varit vice ordförande. Hon har deltagit på flera internationella klimattoppmöten och varit Sveriges ungdomsrepresentant på hållbarhetsmötet Rio+20 i Brasilien. På hemmaplan har Alva varit med och stridit för Ojnareskogen på Gotland och en mer hållbar mineralpolitik i hela landet. Blev utsedd till Årets miljöhjälte av Världsnaturfonden 2012.

 

Amanda Martling 2

AMANDA MARTLING är samhällsvetare, kommunikatör och omställare. Hon jobbar med visioner och strategier för hur vi kan ställa om till fossiloberoende i Västra Götaland och resterande tid ägnar hon sig åt ideellt omställningsarbete och egna projekt, dricker kaffe i solen och går barfota så ofta hon kan. Bor i ett kollektiv i ett gammalt hus i Göteborg, lär sig lite mer om odling för varje år.

 

Anders Persson

ANDERS PERSSON är illustratör, serietecknare och konstnär bosatt i Söderhamn. Tecknar sedan ungefär 25 år tillbaka seriefigurerna Lilla Fridolf och 113 Bom. Har även bidragit med illustrationer till den svenska utgåvan av John Seymours klassiker Självhushållning – En handbok för realister och drömmare, utgiven av Skörda förlag 2014. Förutom tecknandet arbetar Anders med folkbildning inom hållbar omställning samt grönsaksodling i ett småbruk.

 

Charles Eisenstein

CHARLES EISENSTEIN är amerikansk författare och föreläsare som beskriver sig själv som en ”nedväxtaktivist”. Charles blev en förgrundsgestalt för Occupy-rörelsen i USA och har inspirerat många aktivister världen över genom sina visioner om en annan ekonomisk ordning och en värld som bygger på relation snarare än separation. Charles har bland annat gett ut böckerna Sacred Economics och The More Beautiful World Our Hearts Know is Possible.

 

CHRISTINECHRISTINE HELLQVIST är skribent, låtskrivare och sångerska från Göteborg, med hjärtat fast rotat i jord och skogar och med bäckporl som favoritljud, vid sidan av koltrastsång och barnaskratt. Bärande stor oro för hur det egentligen ska gå det här. Klarar vi att se långt, sju generationer framåt, som urfolkens starka mödrar menar att vi ska? Om detta vill hon skriva. Och sjunga. (Fotograf: Gunnar Helin)

 

Elinor Askmar

ELINOR ASKMAR är beteendevetare med konfliktlösning som huvudämne och jobbar med folkbildning inom omställningsfrågor i Göteborg med omnejd. Elinor har initierat och stöttat många gräsrotsinitiativ såsom tillsammansodlingar, cykelkök, omställningsverkstad för delandekultur och liknande, och intresserar sig mycket för de mänskliga faktorerna i förändringsprocesser.

 

EVA

EVA SANNER är författare till ett tiotal böcker om hälsa, psykologi och hållbar livsstil, däribland de uppskattade Kåt, glad och tacksam och Kärlek – en handbok samt romanen Sand i skorna om hållbarhet och livsval. Eva är psykosyntesterapeut med parrelationer och beroendeproblematik som specialområden och har praktik i Stockholm och Göteborg. Sedan 2011 är hon bosatt i Svenshögen sex mil nordost om Göteborg, där hon är aktiv i föreningen Omställning Hällungebygden och hängiven trädgårdsodlare. (Fotograf: Caroline Andersson)

 

FREDRIK

FREDRIK LINDSTRöM är språkhistoriker och komiker och har de senaste åren spelat två tillväxtkritiska humorshower tillsammans med Henrik Schyffert – Ljust & Fräscht och ÄGD. Han debuterade som poet redan 1980 i Radio Sörmland. ”När du ändå är på jorden” är planerad titeldikt i Fredriks tredje diktsamling som utkommer på Albert Bonniers förlag under 2016.

Eva Sanner fotograf Caroline Andersson

Göran Gennvi

GöRAN GENNVI har jobbat med utvecklingsfrågor sedan mitten 1980-talet. Det har handlat om alltifrån samhälls-, organisations- och ledarfrågor till personlig utveckling, så ofta det varit möjligt med naturen som lärare och klassrum. Görans teorier och metoder är en kombination av den modernaste forskningen ifrån institut som MIT och Harvard och inspiration från tidlösa visdomstraditioner.

 

Helena Granstrom fotograf anges Elin Strömberg

HELENA GRANSTRöM är författare och fil.lic. i matematik. Hon debuterade 2008 med essän Alltings mått, och har därefter utkommit med ytterligare fyra titlar, senast romanen Hysteros (2013). Våren 2016 utkommer Det som en gång var, en bildsatt hybrid mellan essä och roman, som behandlar samtidens ekonomiska och teknologiska praktiker och de kulturella berättelser som möjliggör dem. (Fotograf: Elin Strömberg)

 

Henri Gylander

HENRI GYLANDER är sverigefinsk serietecknare och illustratör. Hans serier och satirteckningar utforskar såväl samhällets orättvisor som människas sökande efter mening. Henri har medverkat i diverse tidningar som Dagens ETC, Kamratposten, Galago och DN. Hans första svenska seriebok Livet före döden, med flera prisbelönta novelletter, kom ut hösten 2015.

 

Henrik Hallgren 1

HENRIK HALLGREN har en bakgrund som museipedagog, symbolpedagog och arkeolog. Idag är han verksam som sagoberättare som bjuder in åhörarna till erfarenheten att allting är levande, att allting har en röst. Han är författare till boken Det gröna skiftet och initiativtagare till nätverket Lodyn, inriktat på ekopsykologi, naturvakenhet och aktivism. Han är även verksam som gode (hednisk präst) i samfundet Forn Sed Sverige.

 

Hillevi HelmfridHILLEVI HELMFRID är skribent, processledare, utbildare, projektledare, utvärderare, agronom, självförsörjningsodlare och landsbygdsbo. Hon driver sedan 1996 företaget Hållbar utveckling – process och perspektiv och är aktiv i omställningsrörelsen sedan starten. Hillevi har skrivit rapporter och artiklar om bland annat oljetopp, klimatsmart jordbruk, aktionsforskning, natursyn, frivillig enkelhet och inre omställning

 

Jimmy Alm

JIMMY ALM är dalslänning från 1983 och bor i Uddebo. Jimmy har provat sina vingar inom allt från industri till kommunal kulturverksamhet men slutade lönearbeta 2013. Ägnar nu dagarna åt att skriva och kvällarna till att dansa, samtala och elda i vedpannan. Tror på den ideella, kollektiva rörelsen och ett enkelt liv. Är nyfiken på vad det innebär att tillåta sig själv, sina tankar och känslor.

 

JONASJONAS GREN är född 1981, bor i Stockholm och arbetar som journalist och författare med särskilt fokus på kopplingar mellan ekologi och samhälle. Han har givit ut diktböckerna Lantmäteriet (2014, 10TAL Bok) och Överallt ska jag vara i centrum (2015, Non förlag). Han är redaktionsmedlem i Klimatmagasinet Effekt och studerar ett masterprogram på Stockholm Resilience Center. (Fotograf: Linda Gren)

 

KG Hammar fotograf Kristina Strand LarssonKG HAMMAR har sedan han lämnatde uppdraget som ärkebiskop i Svenska kyrkan 2006 varit gästprofessor i teologi vid Lunds universitet. Hans huvudinriktning är hermenutik, tolkningslära. KG har dessutom varit folkbildande föreläsare i ämnen som rör religon, politik och mystik med huvudfokus på Dag Hammarskjöld samt fredsfrågor med särskild inriktning på vapenhandel. År 2013 skrev ha Fred är vägen till fred (Marcus förlag). KG är ledamot av Region Skånes etiska råd samt Lunds Missionssällskap. (Fotograf: Kristina Strand Larsson)

 

Lasse Berg fotograf Samir Hadj-Abderrahmane

LASSE BERG har sedan mitten av 1960-talet beskrivit världen för oss i böcker och TV-filmer. Han är hedersdoktor vid Lunds universitet och en uppskattad berättare och flerfaldig sommarpratare. 1960- och 1970-talen ägnade han åt Asien. Mellan 1984 och 2008 var han huvudsakligen bosatt i Afrika. Hans senaste böcker är den flerfaldigt prisbelönta Kalaharitrilogin om människans evolution. Den följdes våren 2015 av Vårt inre Afrika. Upptäcktsresor – en fotobok tillsammans med fotografen Carl Douglas. (Fotograf: Samir Hadj-Abderrahmane)

 

LINALINA EKDAHL är född 1964 och bosatt i Göteborg. Hon har gett ut åtta diktsamlingar och skriver också dramatik för barn och vuxna. Lina har arbetat med och skrivit för radio i en rad olika program. År 2009 belönades hon med Werner Aspenström-priset och 2010 med Gustav Fröding-sällskapets lyrikpris.

 

 

NY BILD Lovisa Börjeson

LOVISA BöRJESON jobbar med omställnings- och integrationsfrågor på Studiefrämjandet. Tycker om att leva kollektivliv, skratta, gå i skogen – gärna i gummistövlar. Tror egentligen att vi lever i en civilisation i sönderfall och försöker vara okej med det. Är nöjd med sitt lilla bidrag i det stora vimlet världen; det som just hennes händer kan ta hand om och skapa.

 

 

MARIA WESTERBERG har bland annat gett ut böckerna Vildhjärta: en kär lek mellan människa och skog och Hjärtklappning. Maria täljer sin självbiografi. Pinnarna hittar hon längs sina vandringar i skogen, de liknar spillror av ett språk som hon får foga samman och leka med. Det är hennes anständighet som människa som hon finner där i det vilda och det är den som försvinner i takt med att skogarna huggs ned och tar sina sagor med sig. Marias plockepinn är hennes ärliga försök till en bättre värld. Det är hennes sång till jorden.

 

MAX

MAX GUSTAFSON är satirtecknare med ett stort intresse för miljö och politik. Hans alster har synts i olika dagstidningar, samhällsmagasin och facktidningar sedan slutet av 90-talet. Teckningarna riktar ofta udden mot överkonsumtion, klimatförnekelse och globala orättvisor. Han håller även föredrag om satirtecknande samt driver Serieateljén i Göteborg, ett kontor för frilansande tecknare.

 

MIKAEL KARLSSON är ordförande i European Environmental Bureau, Europas största miljöorganisation. Han är agronom och Fil. Dr. i miljö och energisystem och arbetar som miljöforskare på KTH och som rådgivare på företaget 2050. Mikael var ordförande i Naturskyddsföreningen mellan 2002 och 2014 och har en bakgrund i flera ideella organisationer. Han är sakkunnig i regeringens Miljömålsberedning och deltar i olika miljöarbetsgrupper vid Europakommissionen. Mikael är 45 år och bor i Stockholm.

 

Pella Thiel

PELLA LARSDOTTER THIEL är ekolog, småbrukare och naturvägledare verksam inom omställningsrörelsen i Sverige. Hon arbetar med lokala omställningsprocesser på Värmdö i Stockholms skärgård och med idéer för omställning såsom permakultur, naturens rättigheter och värderingar för hållbarhet. Pella har under de senaste åren lyft idén om ecocide i Sverige inom ramen för nätverket Lodyn.

 

PIAPIA SKOGLUND är ekofilosof på Karlstads universitet. Hon undervisar med glädje och både roas av och tjänar sitt levebröd på att (av-)krånglifiera sådant som reducerats till abstraktioner, generaliseringar och osynliggöranden. Pia tycker om att skriva, delta i Ekofilosofiföreningens arbete, umgås med barnbarnen och göra musik och (o-)ljud. Hon bidrar också till kampen för naturen genom att ha höns och odla någon morot. Fiskar gärna och tycker att ugnstekt gädda är allvarligt underskattad.

 

Robert Nyberg Fotograf Lena Nyberg

ROBERT NYBERG gör samtidskommenterande bilder i fack- och dagspress. Han medverkar regelbundet i bland annat Aftonbladet, Dagens Arbete, Publikt, Transportarbetaren och Kritiska EU-fakta. Roberts bilder i runt format för Kommunal är spridda i miljonupplagor. Han har också illustrerat ett stort antal barn- och vuxenböcker, flera i samarbete med författaren Johan Althoff. (Fotograf: Lena Nyberg)

 

Sara Elgeholm

SARA ELGEHOLM är serietecknare och illustratör verksam i Göteborg och medlem i det feministiska seriekollektivet Dotterbolaget. Sara inspireras av det som engagerar, berör, går utanför de inlärda normerna och verkar för en bättre värld. Förutom att teckna arbetar Sara som personlig assistent och tycker mycket om att cykla, bada och dansa.

 

Sara GranerSARA GRANÉR är serietecknare och illustratör bosatt i Malmö. Sara har gett ut tre seriealbum på förlaget Galago.

 

 

 

 

NY BILD Sophy BanksSOPHY BANKS är engagerad i Transition Town Totnes i England, det första initiativet i vad som nu blivit den världsomspännande omställningsrörelsen. Där har Sophy varit med och skapat den första ”heart and soul”- gruppen och hon håller även omställningskurser runt om i världen. Sophy har jobbat som ingenjör och terapeut och lärt sig mycket av det hon vet om roligt samarbete från att ha spelat fotboll i östra London i tjugo år.

 

Stefan Sundström 2014

STEFAN SUNDSTRöM har lirat musik sen han var 15 år och är nu 54. Han har gett ut 18 skivor och spelat runt i Skandinavien år ut och år in. En morfar som skriver fler och fler böcker istället för att spela.

 

 

 

VIKTORIAVIKTORIA KLINT är mångsysslande ekofilosof, religionsvetare och poet som bor mitt på Gotland tillsammans med barn, höns och katter. Hämtar inspiration i allt från stjärnhimlen ovanför huset till komposten i trädgården. Drömmer mycket, även om hon periodvis har väldigt svårt att sova. Viktoria har givit ut en barnbok (2001) och en diktsamling (2015) och uppfattar skrivandet som en livsnödvändighet. Likaså att umgås och samtala med träd.

 

ÅSA SIMMA föddes in i en nomadiserande renskötarfamilj som flyttade mellan norra Sverige och Norge beroende på årstiden. Hon lärde sig traditionella samiska jojker under en tid då de var förbjudna och var en del av rörelsen för att upphäva jojkförbudet. Åsa har länge varit aktiv i den globala urfolksrörelsen och har turnerat bland aboriginer i Australien och levt med inuiter på Grönland och med nordamerikanska indianer. Åsa är skådespelare, dramaturg och manusförfattare och idag verksam vid International Sami Film Institute.